Мексико

Вид транспорт
Самолет
Продължителност
10 дни
Дати на отпътуване
02.03.2023, 02.11.2023
Оферта № Е706

от 3783 лв.
Дата Цена Запитване
02.03.2023 от 3783 лв. Запитване
02.11.2023 от 3783 лв. Запитване

Oткрийте Мексико с този десетдневен тур! Ще започнем пътуването си в космополитната столица Мексико Сити, ще научим повече за загадъчните маи с посещение на някои от най-добре запазените руини в Паленке, Укшмал, Чичен Итца и Тулум. Ще се разхождаме по калдъръмените улици на колониалните градове, ще се наслаждаваме на цветната им колониална архитектура и оживени пазари. А за финал ще прекараме един ден на един от най-популярните курорти на мексиканската Ривиера Мая - Плая дел Кармен.

Забележителности:

♦ Meксико Сити - космополитната столица на Мексико;
♦ Теотиуакан - една от най-важните археологически забележителности на Мексико;
♦ Останки от древните градове на маите в Паленке, Укшмал, Чичен Итца и Тулум;
♦ Каньона Сумидеро - едно от природните чудеса на Мексико;

 

Ден 1. Заминаване от София
Вечерен полет София - Мексико Сити. 

Ден 2. Пристигане в Мексико Сити
Пристигане в Мексико Сити - столица на Мексико и най-големият град по население в Северна Америка. Свободно време за разглеждане на града самостоятелно. Тук можете да разгледате останки от времето на ацтеките, запазена колониална архитектура и съвременни квартали с множество модерни магазини, кафенета и ресторанти. 

Ден 3. Теотиуакан - Мексико Сити
Днес ще посетим пирамидите в Теотиуакан - една от най-важните археологически забележителности в Мексико. Смята се, че Теотиуакан е построен около 400 г. пр. Хр, от кого обаче все още е мистерия. Когато ацтеките открили oстанките от града през 14-ти век, те го свързали със собствения си мит за сътворението и му дали името Теотиуакан, което на техния означавало "мястото, където са родени боговете". След като разгледаме забележителните останки в Теотиуакан, се връщаме в Мексико Сити за кратка обиколка на града. Ще посетим някои от основните му забележителности, като катедралата, националния дворец и стенописите на Диего Ривера. 

Ден 4. Каньона Сумидеро - Чиапа де Корсо - Сан Кристобал де Ляс Касас

Днес хващаме ранен полет до Туксла в щата Чиапас. След пристигане се отправяме към едно от най - впечатляващите природни чудеса на Мексико - каньона Сумидеро, формиран преди около 35 милиона години. Каньонът е формиран от река Грихалва и е дом на някои от ендемичните видове за региона. Ще се възползваме от най-добрия начин за разглеждане на каньона - с лодка по река Грихалва. След това поемаме към колоритното градче Чиапа де Корсо, за да се насладим на колониалната му архитектура и атрактивния базар. Кратко свободно време. Отправяме се по живописен планински път към следващата ни дестинация - Сан Крисотбал де Ляс Касас. Настаняване в хотела.Кратък пешеходен тур с местен англоговорeщ гид . Свободно време. Нощувка. 


Ден 5. Чамуля - Лараинзар - Синакантан
Днес ще прекараме цял ден из планинските селища на Чиапас и ще научим повече за живота на местното коренно население, наследници на маите. Ще посетим градовете Чамуля, Лараинзар и Синакантан. Ще научим повече за техните фестивали, занаяти и  вярвания, които са смесица от пре-колониални местни вярвания, католически традиции и по-нови разбирания. Пристигане в Сан Кристобал де Ляс Касас и свободно време. Нощувка. З/-/-

Ден 6. Сан Кристобал де Ляс Касас - Паленке 

Днес се отправяме към следващата ни дестинация - Паленке. По пътя ще посетим водопада Агуа Асул. Разположен на около 140 км. от Сан Кристобал, водопадът е един от най-красивите в страната. Тук ще имаме свободно за плуване в кристално сините води на водопада и за разходка в околността. Пристигане в Паленке и настаняване в хотела. Свободно време и нощувка. 

Ден 7. Паленке - Кампече
Днес ще разгледаме едни от най-необикновените руини от културата на маите - тези в околностите на Паленке, скрити сред гъста тропическа гора. Смята се, че древният град на маите е изграден през 220 г. пр. Хр, въпреки че преживява своя разцвет през 7- ми век. И въпреки че комплексът не е толкова голям или известен, колкото Тикал и Чичен Ица, той е също толкова впечатляващ и исторически значим. Надписите, открити тук, са допринесли значително за знанието за маите, което имаме днес. В днешно време е разрешено катеренето по някои от постройките, което прави преживяването още по-вълнуващо. След като разгледаме руините продължаваме пътуването си към Кампече. Градът е бил важно пристанище през колониалния период и заради това често е бил жертва на безмилостни пиратстки нападения. Това е причината за изграждането на защитната стена, части от която все още могат да бъдат видяни в града. Кампече е включен и в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО заради изключително добре запазената колониална архитектура. Кратък пешеходен тур на Кампече с местен англоговорящ гид . Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.  

Ден 8. Укшмал - Мерида
Днес ще посетим едни от най-забележителните древни градове на маите - Укшмал. Руините, които се намират тук са сред най-запазените и добре поддържани в Мексико. Техният дизайн и орнаменти представляват кулминацията в изкуството и архитектурата на маите. Сред най-внушителните структури са високата 35 метра Пирамида на магьосника, Двореца на губернатора, Къщата на костенурка и Метоха. След като разгледаме руините, продължаваме към Мерида. Настаняване в хотела. Ще  имаме свободно време да се разходим из калдъръмените улици, да разгледаме испанско-мавърската архитектура и да обиколим оживените пазари. Нощувка в Мерида. 

Ден 9. Чичен Ица - Тулум - Плая дел Кармен

Ще започнем деня си с посещение на едно от новите седем чудеса на света - древният град на маите Чичен Ица. Комплексът е сред най-често посещаваните археологически забележителности на Мексико и е част от списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Тук се намира Пирамидата на Кукулкан, която е един от най-емблематичните примери за архитектурата на маите. Това, което прави това място специално е смесицата от културата на маите и на толтеките. Толтеките покорили града през 10ти век и влиянието им може да бъде забелязано в някои от постройките в комплекса. След като разгледаме Чичен Итца, се отправяме към Тулум. Освен като идиличен плажен курорт, градът е известен и с археологическите си останки от 13-ти век. Тогава тук се е намирал един от най-важните градове- крепости на маите, ограден от стръмни скали на изток и  внушителни варовикови укрепления. Градът оцелява повече от 70 години под нападенията на испанските конкистадори и най-вероятната причина за западането му са болестите, пренесени от Стария свят, които покосявали местното население. Поемаме към Плая дел Кармен, където ще пренощуваме. 

Ден 10. Плая дел Кармен
Днес имаме свободно време да се насладим на белите пясъчни плажове и лежерна атмосфера на Плая дел Кармен. 

Ден 11. Заминаване
Закуска в хотела и трансфер до летището в Канкун за полет към България.

самолетни билети София/Мексико Сити - Канкун/София с включени летищни такси
 9 нощувки в хотели 3*** със закуска
 самолетни билети Мексико Сити - Тукстла
 англоговорeщи местни гидове
 водач  при минимум 8 участника
 летищни трансфери и транспорт
 всички входни такси за включените забележителности според програмата
храна,освен споменатата в програмата
 такса за излитане от Мексико – около 50 USD
 бакшиши за местните гидове и шофьорите
 лични разходи
заплащане за единична стая-451 лв 
Етикети
мексико